| HARTA SITE-ULUI | CONTACT | 
          Cine, ce, cât...
          Deontologia Inoventis
          Consultanță
          Cursuri şi seminarii
          Media
          Parteneri
          Cunoaștere
 
 
 

  
 
 home Cunoaștere Ce aduce ziua de maine (articol)
Ce aduce ziua de mâine
Alexandru Iacob, manager general Inoventis SRL

Viitorul este rezultatul evenimentelor semnificative care produc modificări în viața noastră. Evenimentele semnificative generează riscuri și oportunități. Atât riscurile cât și oportunitățile produc pierderi; pierderi reale în cazul riscurilor și pierderi virtuale în cazul ratării oportunităților.

Nu avem pretenția de a prognoza cu precizie evenimente viitoare, dar anumite tendințe au devenit clare. Câteva forțe majore își pun amprenta pe ceea ce se întâmplă în jur, cu sau fără voia noastră. Toate aceste forțe ne vor influența viața în anii care vin, fie că e vorba de oportunități ce ar putea aduce beneficii dacă vor fi exploatate corespunzător, fie că e vorba de riscuri care ne amenință și pe care trebuie să le evităm.

Să aruncăm o privire asupra câtorva factori care vor avea în mod cert un impact puternic asupra României.

Tot mai cald
Încălzirea globală este deja o realitatea cu care sunt de acord cei mai mulți oameni de știință. Nu cauza acestei încălziri este importantă în discuția de față, ci riscurile și oportunitățile pe care le determină și care nu vor fi modeste.

Din cauză că în atmosferă crește cantitatea de caldură, consecința imediată, care deja se observă, este creșterea intensității mișcării aerului. Furtunile de la latitudini temperate seamană tot mai mult cu cele tropicale. Precipitațiile se rarefiază, dar atunci când se produc, ele sunt diluviene. Aceasta va avea implicații crescânde asupra inundațiilor, fiindcă pe de o parte, solul se usucă mai mult și devine mai puțin capabil de a absorbi excesul de apă, iar pe de altă parte, ploile sunt mai violente. Vara anului 2004 a fost un exemplu pentru ceea ce va urma.

Teren instabil
Seismologii vorbesc de un posibil cutremur în Vrancea în următorii ani. A fost calculată o probabilitate de cca. 60% pentru un cutremur major până în anul 2006. Probabilitatea crește la o valoare înfricoșătoare de 80% între 2006 și 2011. Altfel spus, sunt 8 șanse din 10 ca România să sufere un seism comparabil cu cel din martie 1977.

Există evaluări ale pierderilor materiale care se ridică la cca. 20 md. dolari SUA, ceea ce, la actuala rată de creștere economică ar însemna o recuperare a pagubelor în circa 4-5 ani. Alte evaluări vorbesc de o valoare mult mai ridicată din cauză că o mare parte a societăților comerciale este concentrată în zona București, acolo unde cutremurul va avea un impact foarte puternic și există numeroase clădiri neconsolidate. Probabil că un cutremur similar în Japonia ar produce pierderi aproape nesemnificative.

Computere peste tot
De dimensiuni din ce în ce mai mici și cu putere de calcul fenomenală, computerele pătrund în toate aspectele vieții noastre, de la mașina de spălat și telefonul mobil, la computerul de birou și la avioane. Riscurile și oportunitățile de amploare vor fi generate, însă, de sistemele de calcul legate în rețele.

Pe de o parte, aceste rețele vor fi ținta atacurilor informatice care vor avea drept scop furtul de informații sau de bani. O altă problemă va fi restrângerea intimității cauzate de amenințările teroriste. Așteptați-vă ca noile generații să fie mai libertine și mai cosmopolite. Pentru un copil născut cu computer și conexiune la Internet în casă, nu va fi nimic anormal să aibă prieteni pe cele 5 continente și nici să vadă lucruri pe care părinții le consideră scandaloase.

Club de lux
Suntem membri ai NATO și, probabil, în 2007 vom intra în Uniunea Europeana. Oportunitățile principale sunt date de libera circulație a bunurilor și capitalurilor, ceea ce va duce, în timp, la creșterea nivelului de trai. Toate bune și frumoase, dar aceasta va aduce și cortegiul de probleme asociate, dintre care două sunt de interes maxim: vom deveni țară de imigrație și piață pentru droguri. Aceste fenomene încep să se resimtă deja și vor fi accentuate după 1 ianuarie 2007.

Concurența companiilor vest-europene va deveni acută pentru mulți producători. Dacă aveți o afacere în agricultură sau industria textilă, de exemplu, veți fi expus atât unor riscuri cât și unor oportunități majore. Pe de altă parte, turismul ar putea fi avantajat cu condiția să punem la punct infrastructura, să curățăm gunoaiele care degradează peisajele și să învățăm să zâmbim.

Scopul NATO este, o știe toată lumea, să își apere membrii. Realitatea este, însă, diferită de aceste declarații, fiindcă acum NATO a devenit o alianță ofensivă care este implicată în Afganistan și Irak. Faptul că vom participa cu trupe în aceste teatre de operațiuni va atrage și riscul de a deveni țintă a grupărilor teroriste. Desigur, datele problemei sunt diferite față de SUA sau Spania, de exemplu, dar aceasta nu exclude complet riscul de atentate.

Cine nu are batrâni...
Dar nu este cazul să ne îngrijorăm: vom avea destui și din ce în ce mai mulți. Urbanizarea, măsurile contraceptive și confortul cotidian vor pune stăpânire și pe populația României. Natalitatea este în scădere de câțiva ani buni, și nu se întrevăd șanse de redresare.

Pe de altă parte, vârstnicii trăiesc tot mai mult, iar consecința e dramatică: pensionari numeroși fără o compensare prin forță de muncă tânără. Cheltuielile pentru menținerea acestui dezechilibru vor deveni tot mai mari, mergând până la limita insuportabilului. Unele state din Europa de Vest au început să ia măsuri impopulare, cazul Italiei fiind cel mai recent, dar nu singular. În Japonia situația este acută și se așteaptă ca în preajma anului 2050 să existe peste un milion de centenari. Iar dacă luăm în calcul și progresul știintelor biologice și medicale, atunci chiar și această valoare ar putea să fie mult subestimată.

Giganții de la Răsărit
China și India au, împreună, cca. 38% din toată populația lumii. Este vorba de peste două miliarde de oameni care vor să traiască mai bine și care, din acest motiv, sunt foarte competitivi, în special în privința prețurilor. Deja, foarte multe produse textile și electronice sunt fabricate în China, chiar dacă e vorba despre produse ale unor mărci europene sau americane. India exportă software și servicii software de mai multe miliarde de dolari anual. Tendința are toate șansele să se intensifice.

Ne putem aștepta la o presiune migratorie crescândă dinspre Asia spre Europa. Nici România nu va fi scutită din momentul în care va intra în UE. Sigur, consecințele nu sunt neapărat negative. De exemplu, mulți indieni sunt calificați în domeniul informaticii și nu este exclus ca unele companii românești de software să apeleze peste câțiva ani la această forță de muncă talentată.

Pregătiți-vă!
Deși pare un tablou sumbru, omenirea n-a fost niciodată scutită de evenimente disruptive, fie că s-au numit ciumă, invazii ale migratorilor, descoperirea Americii, războaie mondiale sau inventarea televiziunii. Scopul acestui articol nu e să înspăimânte cititorii, ci să-i ajute să conștientizeze schimbările care se apropie. Nu trăim într-o lume perfectă, dar nici în iad nu suntem. Multe dintre dezastrele care se prefigurează pot fi prevenite sau, cel putin, influența lor poate fi ajustată astfel încât să fie obținute beneficii și reduse pierderile.

Toate tendințele prezentate sunt neutre sub aspectul impactului general asupra țării. Fiecare dintre ele va genera atât posibilități de pierdere, cât și de câștig. Odată ce ați înțeles riscurile care se apropie, puteți limita posibilitatea unor pierderi grave dacă vă pregătiti, dar la fel de bine, puteți exploata oportunitățile pe care aceste tendințe le generează. Deși pare cinic, chiar și un cutremur ar avea cel puțin o latură pozitivă, de exemplu prin faptul că vor fi distruse unele construcții mai vechi, iar pe terenul eliberat vor putea fi ridicate construcții noi, mai eficiente și mai arătoase.

Primul pas este să determinați unde se întâlnesc riscurile menționate cu vulnerabilitățile organizației sau ale familiei dvs., adică să inventariați amenințările de care trebuie să vă protejați și să cuantificați intensitatea și frecvența lor. Acest lucru se numeste în termeni de specialitate analiză de risc.

Odată stabilite amenințările cele mai puternice, va trebui să puneți la punct planul de acțiune pentru evitarea pierderilor. Un plan bine pus la punct este piatra de temelie pentru acțiunile concrete prin care organizația dvs. va fi mai bine protejată în fața dezastrelor. Și poate fi și o garanție pentru partenerii dvs. care se vor convinge că parteneriatul nu va fi periclitat în cazul unui eveniment nefericit.

Activitatea de prevenire a pierderilor poate fi realizată de către persoane din interiorul companiei, caz în care e vorba de mobilizarea unor resurse umane, fie de companii de consultanță specializate. Avantajele utilizării serviciilor de consultanță sunt date de experiența mai bogată a consultanților și de independența care le permite să fie obiectivi și fără inhibiții atunci când vă vor spune, poate, și unele lucruri nu tocmai plăcute. Dar numai astfel aveți garanția că aspectele critice nu vor fi trecute cu vederea și că viitorul dvs. poate fi mai bun.

mai 2004

Notă: dacă doriți să republicați acest articol, vă rugam să ne contactați aici.The Book of Risk este o introducere în managementul riscurilor. Aici puteți citi o recenzie a acestei cărți.

Inoventis oferă programe de consultanță care vă pot ajuta să vă reduceți pierderile. Informații suplimentare >.

recomandă acest site | tipărește pagina
Copyright © 2001-2009 Inoventis SRL.
Toate drepturile rezervate